
Thg-Utflykter
I texten till Tyresta tog jag upp typiska istidsspår, såsom flyttblock, rundhäll och rullstensås. Nu är det dags att börja skriva nästa text, den om istidsspår på Gotland, inför IVAS Gotlandsprojekt 2015.
I likhet med Tyresta finns säkert ungefär samma istidsspår på Gotland som i övriga landet, dvs. rundhällar, rullstensåsar och flyttblock för att ta några exempel. Men när det kommer till detta område på Gotland så finns det större möjligheter att studera erosionen och nedbrytningsprocesser. En betydande skillnad mellan Gotland och fastlandet, och något som är unikt, de finns där(och på Öland) som ett av få ställen i världen, jo, de är inga andra än raukar. Stenformationer som har eroderats av det omgivande havet. Det är det jag kommer ta upp i den här texten inför IVAS Projekt Gotland 2015.
Kortfattat om de tidigare genomgångna istidsspåren så är det ju flyttblock som är en stor sten som har rest med och formats av inlandsisen, rullstensås som ser ut som en lång kulle, som består av stenar och grus- och stenlager. De har även en hel del vatten, Och rundhällar som är som en bergkulle som bildades då trycket av inlandsisen sänkte smältpunkten på bottnen. De har en slät läsida och en skrovlig, brantlutande sida. De har slipats och formats av isen, och isräfflor är de bästa istidsspåren när det gäller rundhällar. I den texten tog jag upp spår som jag ansåg vara realistiska nog att finnas i ett område som Tyresta.
Men, som jag skrev ovan, så finns det raukar på Gotland, vilket är en betydande skillnad mot Tyresta. Raukar är unika stenformationer som har eroderas, och de finns vid Gotlands kuster, eftersom de ständiga havsvågorna och hav-land kampen har under många, många år format berggrunden till raukar, till skillnad från Tyresta som inte ligger vid havet till dags dato. Raukarnas historia börjar redan för 400 miljoner år sedan, när Sverige låg vid ekvatorn. Det var då raukarnas material bildades. Det var då som även hela kalkstenssberggrunden på Gotland bildades. Men det var dock långt senare som de på riktigt började ta form. Raukarnas kärna består av kalksten. Yttersidan består av mjukare bergarter som har eroderats. Till skillnad ifrån Tyresta där jag inte såg kalksten. Än idag är utvecklingen inte slut- de bildas fortfarande. De är väldigt mycket förknippade med Gotland. När inlandsisen drog sig tillbaka ifrån Gotland för 11000 år sedan började raukarna ta form när havets vågor började slå in mot kusten vilket senare blev så kallade raukfält, en stor samling med raukar på ett och samma ställe. Det finns flera raukfält på ön som är minst 100 x 100 meter stora. Till skillnad ifrån tyrestas urskog som inte har några så stora platta markytor.
Som sagt, Tyresta är ett urskogsområde som har blivit nationalpark. Det är en skillnad mot Gotland som inte har några nationalparker. Eller skogar, Gotland har inte jättemycket skog, men det finns skog, men skillnaden är att urskog inte finns. Kartan visar att vägar finns genom skogarna och därför är det inte klassat som urskog. Naturen på Gotland består mycket av kalk, klapperstensstränder och klintkuster, som har formats av havet. I stenar på ön finns det fossil ifrån djur som levde på ön för upp till 400 milj. år sen. Ör 1 000 år sedan började man utvinna kalkstenen och använda den till byggande av kyrkor. Idag finns ett stort kalkstensbrott i Slite, ett av Sveriges största. Sedan var det för inte så länge sedan ett bråk då Nordkalk(kalkföretag) ville bryta kalk i Bunge på norra Gotland. Det var i en skog där lokalinvånare inte ville att de skulle bryta kalk där. Området, Ojnareskogen är klassat som ett av Sveriges viktigaste naturområden. Mycket skog hade fällts och polisen hade ingripit och de hade tagit bort demonstranter som hade protesterat mot kalkbrytningen. Ända sedan 2005 hade Nordkalk velat bryta kalk i området, men vad jag vet så är området inte föremål för kalkbrytning idag. Allt detta är skillnader mot Tyresta, som är ett i sammanhanget litet område utan vägar, jämfört med den stora ön Gotland, med städer, åkermark, vägar och allt det som tillhör ett större samhälle, ett län.
Så, på Gotland finns fler skillnader än likheter, har jag kommit fram till i denna jämförande text. Raukar och kalk är delar av Gotlands naturlandskap, medans urskog är Tyrestas naturlandskap. Havet omger Gotland och det har gjort ön till vad den är idag medan Tyresta har formats av skogen.
Källor
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nordkalk-mister-tillstand_8274232.svd
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rauk
http://fof.se/tidning/2001/6/sa-stiger-rauken-ur-havet
Texten om Tyresta
http://www.helagotland.se/samhalle/da-ar-det-slut-for-nordkalk-10914430.aspx
http://www.nordkalk.se/default.asp?viewID=955
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kalksten